Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Στα ίχνη της γραφής (13) - Επίσκεψη στις εκδόσεις Ίτανος - Εκτυπώσεις Detorakis

Σήμερα, στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας και του Προγράμματος για την ιστορία της Γραφής, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις των εκδόσεων Ίτανος. Ιδιαίτερα φιλόξενες, οι κυρίες Άννα - Μαρία και Σοφία μας ενημέρωσαν για την τέχνη της τυπογραφίας, μας παρουσίασαν όλα τα στάδια της παραγωγής ενός βιβλίου και μας σύστησαν την "Πριγκίπισσα του Βοτανόκηπου"!

Αρχικά μας έδειξαν το τεράστιο χαρτί σε μέγεθος Α0, πάνω στο οποίο σχεδιάζεται κάθε 16σέλιδο του βιβλίου.
Μας πληροφόρησαν για τα 4 βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε και μαύρο) από τα οποία σχηματίζονται όλα τα άλλα χρώματα και οι αποχρώσεις τους: 
Γνωρίσαμε τους γραφίστες, οι οποίοι επεξεργάζονται στον υπολογιστή τα κείμενα των συγγραφέων και τις εικόνες των εικονογράφων, διαμορφώνοντας όμορφα τις σελίδες του βιβλίου.
Ο κύριος Γιώργος μας έδειξε πως μία λευκή σελίδα χαρτιού μετατρέπεται σε έγχρωμη.
Ο κύριος Γιάννης μας εντυπωσίασε με τον αριθμό των  σελίδων που μπορεί να κόψει το μηχάνημα που χειρίζεται, ενώ παράλληλα μάθαμε πως αυτό που συγκρατεί τις σελίδες μεταξύ τους σε ένα βιβλίο δεν είναι η κόλλα, όπως αρχικά πιστεύαμε, αλλά ειδικά νήματα (κλωστές).
Στο τέλος, η κυρία Σοφία μας παρουσίασε την "Πριγκίπισσα του Βοτανόκηπου", (της Ειρήνης Μαθιουδάκη - εικονογράφηση: Γιούλη Τάκου) τη Δαφνούλα, αλλά και όλους τους φίλους της (νεράιδες και ξωτικά) με τις ευεργετικές και αρωματικές ιδιότητές τους. 
Το βιβλίο αυτό  δόθηκε ως δώρο σε κάθε κορίτσι με την αποχώρησή μας. 
Στα αγόρια χαρίστηκε το βιβλίο "Μπουλινγκ" της Έλενας Κατσαντώνη, ένα επίκαιρο βιβλίο, στο οποίο προβάλλεται με πολλή ευαισθησία η σημασία της επικοινωνίας ως απάντηση στη βία εναντίον της διαφορετικότητας.
Και τα δύο βιβλία διαβάστηκαν με την επιστροφή μας στο σχολείο, ως κατάληξη μιας όμορφης μέρας, γεμάτης με τις μυρωδιές, τα χρώματα και τους ήχους των βιβλίων!


Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την κυρία Ιωάννα Αναγνωστάκη, που ήταν συνοδοιπόρος και βοηθός και σ' αυτό το ταξίδι μας στον όμορφο κόσμο των βιβλίων!