Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Στα ίχνη της γραφής (10) Κωδικοπλάστες και κωδικοθραύστες

Σε τι χρησιμεύουν άραγε οι κώδικες; Πώς ακριβώς δημιουργούνται και από ποιους; Πόσο δύσκολο είναι να σπάσεις έναν κώδικα;

Με αφορμή την ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας μας "Τι βιβλίο είναι αυτό;" που αφορά στο λεξικό, και μία άσκηση αντικατάστασης αριθμών με το αντίστοιχο γράμμα της αλφαβήτας, ώστε να εξασκηθούμε στην αλφαβητική σειρά, μιλήσαμε για τις μεθόδους κρυπτογραφίας, που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Μια ιδιαίτερη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, συνδυάζει γράμματα και τελείες. Τα σύμφωνα γράφονται κανονικά, ενώ τα φωνήεντα αντικαθίστανται από τελείες. Κάπως έτσι δηλαδή:
Μια πολύ απλή και γνωστή μέθοδος είναι αυτή που χρησιμοποίησε στην προσωπική του αλληλογραφία ο Καίσαρας κατά τη διάρκεια των Γαλατικών πολέμων. Ο κώδικας αυτός βασίζεται στην αντικατάσταση ενός γράμματος του αλφάβητου από κάποιο άλλο, συνήθως το τρίτο κατά σειρά. Εύκολο και γρήγορο, δε νομίζεις;
Μια ακόμα απλή τεχνική κρυπτογράφησης είναι αυτή που χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί βιβλιογράφοι στα σημειώματά τους. Παρότι τα γράμματα έχουν αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα, η τεχνική έχει ως εξής: Το αλφάβητο διαιρείται σε 3 ομάδες των 8 γραμμάτων. Έπειτα τα γράμματα της κάθε ομάδας αντιστρέφονται, δηλαδή το θ γίνεται α, το η γίνεται β κ.λ.π.
Πηγή: Εκπαιδευτικό Υλικό "Στα ίχνη της γραφής" - Προτάσεις για δραστηριότητες

Με αφορμή τα παραπάνω γίναμε κι εμείς κωδικοπλάστες και γράψαμε τα μηνύματά μας με μυστικούς κωδικούς. Για να τα διαβάσετε σας δίνουμε κάθε φορά το κλειδί της αποκρυπτογράφησης.  Νομίζετε ότι είναι απλό; Για δοκιμάστε λοιπόν! Καλή επιτυχία!

Τα μηνύματα μας αφορούν στον τρόπο συμπεριφοράς μας στην τάξη και στην ομάδα!

1. Αντικαθιστούμε κάθε αριθμό με το γράμμα στης αλφαβήτας που βρίσκεται στη θέση αυτού του αριθμού στην αλφαβητική σειρά.


2. Αντικαθιστούμε κάθε γράμμα με το αμέσως επόμενό του.

3. Σε κάθε λέξη έχουμε μπερδέψει τα γράμματα.